Överraskande gott..

Jag smakade mannagrynspudding för första gången i julas. Jag måste erkänna att jag var lite skeptisk när jag först såg den, men det var underbart gott! Receptet kommer nog från ett "mannagryns paket" från början... Nu ska jag iväg å storstäda på kåren!

Mannagrynspudding 


1 l mjölk

100 g smör

4 ½ dl mannagryn

10 ägg

1 tsk salt

2 dl strösocker

1 citron

Smör till formarna

 

Gör så här:

Koka upp mjölken och smöret. Vispa ner mannagrynen. Låt gröten sjuda, under ständig omrörning i botten på grytan, i 4 minuter. Låt massan svalna något, rör lite i den så det inte blir skinn. Blanda ner äggulorna, en i sänder. I med salt, socker och det rivna skalet av citronen. Smörj formen, bör rymma cirka 4 liter (kan även göras i portionformar). Vispa vitorna till skum och blanda försiktigt i gröten. Häll smeten i formen och grädda i vattenbad i ugn på 175 grader tills den stelnat/stannat. Servera gärna ljummen med saftsås.

Black Russian

Black Russian
1 glas

2 cl vodka
2 cl kaluha

Gör så här:
Byggs (hälls) i old fashionedglas med is. Garneras med rött cocktailbär.

Between the Sheets

Då var det lördag igen. Jag har varit riktigt flitig idag, städat, bakat, agerat rörmockare mm. Så nu ska jag krypa upp i soffan med en jordgubbs/hallon milkshake och titta på melodifestivalen. Fast här kommer ett recept på en smaskig drink till alla er som är sugna på en lite starkare alternativ istället...

Between the Sheets
1 glas

2 cl cognac
2 cl rom
2 cl cointreau
4 cl citronjuice

Gör så här:
Skakas och silas upp i kylt cocktailglas.

Chokladsorbet

Chokladsorbet
4 port.

½ l vatten
1 ¾ dl socker
1 dl kakao
125 g mörk choklad 


Gör så här:
Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Tillsätt kakao och choklad. Vispa tills det smält och blivit en jämn smet. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp till första bubblorna. Kyl. Kör sedan i glassmaskin.


Kir Royal

Kir Royal
1 glas

Champagne
1-2 cl Créme de Cassis

Gör så här:
Hälls i champagneglas.

Cardinal

Cardinal
1 glas

Rött vin
1-2 cl Créme de Cassis (svartvinbärs likör)

Gör så här:
Hälls i ett vinglas.

Kir

En klassisk vindrink från Frankrike där man oftast använder Créme de Cassis men även andra bärlikörer förekommer.

Kir
1 glas

Vitt vin
1-2 cl Créme de Cassis (svartvinbärs likör)

Gör så här:
Hälls i ett vinglas.


Spritzer

Spritzer
1 glas

Vitt vin
Clubsoda

Gör så här:
Byggs (hälls) med lite is i ett vinglas. Garneras med citron.

Piña Colada

Här kommer receptet på en drink som nog får de flesta att tänka på sommar, sol och semester...

Piña Colada
1 glas

4 cl ljus rom
cocoscréme / cocos suryp
ananasjuice
en skvätt grädde

Gör så här:
Mixa alla ingredienserna i en mixer med is. Häll upp i slingglas. Garneras med ananasklyfta.


White Russian

White Russian
1 glas

2 cl vodka
2 cl kaluha
mjölk

Gör så här:
Byggs (hälls) i ett highballglas (24-36 cl).


Mimosa

Denna drink skapades 1925 på Ritz Hotel i Paris. Vill man vara säker på att man får Grand Marnier i drinken kallas den Grand Mimosa.

Mimosa / Grand Mimosa
1 glas

2 stänk Grand Marnier
Färskpressad apelsinjuice
Champagne

Gör så här:
Byggs (hälls) i ett champagneglas.

Avokadomousse

Otroligt god mousse med spännande smak. Servera gärna en kula avakadomousse med en kula chockladmousse, mörk choklad och färska jordgubbar.

Avokadomousse

1 dl vispgrädde
2 väl mogna avokados
2 msk citronsaft
2 msk socker 


Gör så här:

Vispa grädden. Gröp ur avokadon och mixa köttet slätt. Blanda moset omedelbart med citron, socker och grädde. Häll upp i portionsglas och ställ kallt. Servera gärna med jordgubbar och mörk choklad.