Copacobana Punch

Nu när det snart är valborg kan det ju passa bra med ett recept på bål. Taget från boken "Skakat" (ISBN 91-0-010975-4).

Copacobana Punch
10 glas

8 cl gin
8 cl ljus rom
45 cl champagne eller mousserande vin
1 liter ananasjuice
160 g fintärnad ananas
fruktkött från 5 passionsfrukter
20 myntablad

Gör så här:
Häll gin, rom, champagne eller mousserande vin och ananasjuice i en stor kanna eller bålskål. Tillsätt tärnad ananas, fruktkött från passionsfrukt och myntablad. Fyll upp kannan med isbitar och rör försiktigt så att allt blandas. Servera i kylda glas.

Strawberry Daiquiri

Har varit på alkohol utbildning ikväll. Alltid nyttigt att få höra om sådana saker. Fick bland annat lära oss att räkna ut vår egen promillehalt baserat på vår vikt, kön, mängden dricka och tiden man har intagit den på. Intressant!

Här kommer receptet på en av de finaste och godaste drinkarna som finns... (önskar jag hade en kamera så jag kunde visa!)


Strawberry Daiquiri
1 glas

1 dl jordgubbar (går bra med frusna på påse om man ej har färska)
2 dl krossad is
4 cl ljus rom
4 cl limejuice
2 cl sockerlag


Gör så här:
Lägg jordgubbar, krossad is, rom, limejuice och sockerlag i en mixer och mixa tills drycken har en konsistens av hyvlad is. Häll upp i ett kylt cocktailglas och garnera med en limetwist*.

* Limetwist är en liten bit limeskal (cirka 1½ x 1½ cm), var noga så att du inte får med det vita eftersom detta kan ge drinken en besk smak.

Frozen Daiquiri

Frozen Daiquiri
1 glas

2 ½ dl krossad is
4 cl ljus rom
4 cl limejuice
2 cl sockerlag

Gör så här:
Lägg krossad is, rom, limejuice och sockerlag i en mixer och mixa tills drycken har en konsistens av hyvlad is. Häll upp i ett kylt cocktailglas och garnera med en limetwist*.

* Limetwist är en liten bit limeskal (cirka 1½ x 1½ cm), var noga så att du inte får med det vita eftersom detta kan ge drinken en besk smak.

Sesamwokad biff

Detta super goda receptet har jag fått från Camilla. Jag tror att det ursprungligen kommer från en av viktväktarnas kokböcker.

Sesamwokad biff
2 port.

250 g lövbiff
2 morötter
1 röd paprika
4 salladslökar
1 tsk olja
2 msk soja (kinesisk)
2 msk oystersås
2 msk pressad apelsinsaft
1 msk tomatketchup
2 msk vatten
1 tsk majsstärkelse
salt, peppar
1 msk sesamfrön

Gör så här:
Skär köttet i tunna strimlor. Skala morötterna, kärna ur paprikan. Skär i tunna strimlor. Skölj salladslöken, snitta den på längden och skär den i 5 cm stora bitar. Fräs kött och grönsaker i oljan i en stekpanna på ganska stark värme 3-4 minuter och rör om under tiden. Blanda soja, oystersås, apelsinsaft, ketchup, vatten och majsstärkelse och rör ner i pannan. Låt allt koka upp. Smaksätt med salt och peppar. Strö över sesamfrön. Serveras med nudlar eller ris.

Variation:
Lövbiffen kan varieras med kycklingfilé skuren i tunna strimlor.

Rusty nail

Kom på vid 20 tiden igår att jag va sugen på att gå ut, ringde Camilla och hon var inte sen på att hänga på. Satt hemma hos mig och drack rödvin. Kom in på samtalsämnet "äckligaste maten vi någonsin gjort". Camillas tog priset, hon ville inte stå vid spisen så länge och tog därför en kycklingfile och la in den i microvågsugnen för att tillaga den (hur kommer man på den ideén!?!). Efter ett tag va den färdig lagad, men nästintill oätlig. Jag kan riktigt tänka mig hur den låg där vit och blek på talriken... Usch!!! Nudlar i fiskbuljong och varma tonfiskröror kom också upp som förslag. Vad är det äckligaste du lagat/ätigt?

Kvällen slutade med utgång och saftgrogg (fråga inte, det var lika hemskt som det låter). Men skoj hade vi i alla fall!

Här kommer ett recept på en after dinner cocktail...

Rusty Nail
1 glas

3 cl blended scotch
1 cl drambuie (likör med whiskey bas, smak av honung och örter)

Gör så här:
Byggs (hälls) i ett old fashioned glas med is. Garneras med en citronknut*. En del tycker att man ska garnera med en halv apelsin skiva. Gör efter eget tycke och smak!

* Skär en tunn strimla (bred som en tändsticka) av citronskalet. Knyt en knut av det och lägg den i drinken. Finns även en speciell sorts kniv att använda till detta. Se till att inte få med det vita på skalet då detta ger en besk smak.

November cider... i april!

Här kommer ytterligare ett recept med te i, även detta ur boken New York - bartenderns guide (ISBN 3-8290-1075-3). Trotts namnet så tror jag att man kan dricka det året runt ;-).

November cider
1 glas

9 cl äppelcider
9 cl färskpressad apelsin
9 cl kallt svart te
4 ½ cl färskpressad citron
citronskiva

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna, utom citronskivan, samt krossad is i ett rörglas och rör om väl. Häll upp i ett kylt highball glas (36 cl) och garnera med citronskivan.

Hot tot toddy

Sofia, du frågade för ett tag sen om jag hade något gott recept med te i. Har letat runt lite, men de flesta tedrinkarna har whiskey i sig och om jag inte minns fel så dricker inte du det. Men däremot hittade jag ett alkoholfritt alternativ som lät gott. Receptet kommer från en drinkbok som nu har fått några år på nacken, nämligen New York - Bartenderns guide (ISBN 3-8290-1075-3). Och när jag ser boken kan jag ju inte mer än längta tillbaka till New York med alla sina skyskrapor...

Hot tot toddy
1 kopp

Varmt te
3 cl honung
3 cl färskpressad citron
5 hela kryddnejlikor
malen kanel efter smak
citronskiva
nymalen muskot
kanelstång

Gör så här:
Värm alla ingredienser, utom muskoten, teet och kanelstången, i en uppvärmd kaffekopp. Fyll på med hett te och rör om. Garnera med kanelstången och muskoten.

Krabbelurer

Nu när det börjar bli vår och sommar får jag ett otroligt sug efter krabbelurer, precis som om det är inbyggt i mig att sol = krabbelurer. Men det har nog med barndomen att göra. Älskade när man var ute och lekte och mamma eller pappa ropade att det va fika och man fick ljumna krabbelurer och saft... *drömer* Mums... Önskar jag hade en kamera så jag kunde visa er hur dom ser ut. Men när de är klara så ser de ut som cirka 2 cm tjocka plättar och har sockerkaks konsistens... (Hoppas ni förstår min enkla beskrivning ;-) ) 

Har en liten fråga till er som läser också. Har du ätigt krabbelurer? vet du vad det är? är det skånskt, eller finns det även uppåt landet? Anledningen att jag frågar är att jag och Helena skulle baka sådana en gång när hon fortfarande bodde i korridor. Folk tittade lite skumt på oss och sa att de aldrig hört talas om det, fast de tyckte det va jätte gott när de fick provsmaka :-).

Här kommer favorit receptet...

Krabbelurer
ca 18 st

2 ägg
1 ½ dl socker
1 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en separat skål och blanda sedan i äggsmeten. Häll i mjölken och rör runt. Värm ett plättjärn på medelvärme. Ta lite smör i järnet och klicka sen ut smeten och stek krabbelurerna tills de blivit gyllenbruna (ett litet tipps på hur du ska veta när du ska vända dem, är att när du hällt på smeten på järnet och den har legat där en stund blir det som små "hål" i kakan, då är det dags att vända). Lägg dem sedan på en tallrik och strö över lite strösocker. Sen är de färdiga att ätas!  

Vaniljglass

Helg igen, veckorna bara rinner iväg.. I onsdags va det jobba som gällde, hade super kul. Hade varit sportsittning tidigare på kvällen så en del var utklädda. Snyggast va nog killarna i baddräkt å bikini... hmm.. Ni kan ju tänka er hur det såg ut! Somnade inte förän halv fem på morgonen och klockan sju började dom med vägarbete utanför fönstret, gissa hur glad jag blev! Sen va det dags att upp och jobba igen (efter fyra timmars sömn), riktigt pigg och glad... Men första dagen på nya jobbet gick bra och det ska bli kul att komma dit igen!

Sofia och
Madde, ni är ena riktiga pärlor, ni vet varför! :-)

Idag har jag varit på föreläsning och sen fika med Helena på Darins nere i stan. Blev grillade mackor med sallad och tzatsiki, mums!

Här kommer ett recept på hemmagjord vaniljglass nu när vädret är så fint ute...


Vaniljglass

8 st äggulor
200 g socker
4 dl vispgrädde
6 dl mjölk
1 vaniljstång (skårad)


Gör så här:

Vispa samman gulor och socker poröst. Koka upp grädde och mjölk med vaniljstången. Vispa den heta grädden över äggsmeten. Låt allt sedan sjuda försiktigt (ej koka!!!). Vispa massan kall och frys i glassmaskin.

Hemmagjord vaniljsås

Har varit ledig idag, men imorgon börjar allt med en rivstart igen. Föreläsning på förmiddagen, jobba på kvällen/natten och på tordag så börjar jag på mitt nya jobb. Min förkylning har äntligen brutigt ut ordentligt så jag hoppas att den snart är över, har inte tid att va sjuk nu... Längtar tills på lördag, ska förhoppningsvis träffa Carin då. Ut och göra Lund lite osäkert...

Här kommer ett recept på vaniljsås (créme anglaise). Tänkte att det kunde passa bra med tanke på inlägget från i förrgår. Om du aldrig har ätit hemmagjord vaniljsås, testa!!! Det är abslout värt det extra lilla jobbet...

Crème anglaise (vaniljsås) 

5 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl socker
1 msk maizenamjöl
3 äggulor
1 skårad vaniljstång 

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Sjud på svag värme till en tjock och porös kräm, vispa hela tiden (gärna med ballongvisp, dock inget måste). Sila och låt kallna.

Sås med sting

Detta receptet har jag fått av mamma. Är super gott som dressing till kycklingsallad, men kan självklart användas till alla möjliga sorters sallad. Mängden och styrkan på tabascon får man ta efter eget tycke och smak!

Sås med sting

2 dl vispgrädde (alt. mellangrädde)
1 dl majonäs (alt. lättmajonäs)
1-2 msk pressad citronsaft
½ tsk salt
1 tsk socker
1 vitlöksklyfta
1 krm tabasco
1 krm cayenne peppar
3 msk chilisås
ev. 1 msk cherry

Gör så här:
Vispa grädden så den blir härligt krämig. Blanda i majonäs, citron, salt, socker, pressad vitlök, tabasco, cayenne och chilisås och rör runt. Om man vill kan man även ha i en skvätt cherry. Låt gärna såsen stå en liten stund innan servering så att smakerna hinner komma fram ordentligt.

Äppelkaka

Det här receptet har jag fått från min moster. En underbar äppelkaka med lätt nötsmak....


Annikas äppelkaka
Ugn 200°

100 gr smör
1 ½ dl farin socker
2 ½ dl vetemjöl
50 gr nötter
4-6 äpplen
2 msk socker
kanel

Gör så här:

Blanda smör, farin och vetemjöl. Hacka nötterna och blanda i degen. Tryck ut degen i en stor pajform. Skala och skiva äpplena, lägg i formen. Strö över socker och kanel efter smak. Gräddas i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Serveras ljummen med glass eller vaniljsås.