Kyckling Fajitas

Tentan är klar och nu väntar en rolig långhelg med fest, jobb och förhoppningsvis lite välbehövd sömn.

Här kommer receptet Nadja, du får bli min försökskanin! Du får berätta sen hur det smakade...

Kyckling Fajitas
4 pers

3 msk olja 
1 stor lök 
1 gul eller röd paprika 
¼ tsk mald spiskummin 
¼ tsk paprika 
¼ tsk cayenne peppar 
1 vitlöksklyfta, pressad 
¼ tsk oregano 
¼ tsk timjan 
1 ¼ dl kycklingbuljong (vatten + ¼ buljongtärning) 
4 kyckling filéer

Gör så här:
Strimla kycklingen och stek tills den fått fin färg. Lägg åt sidan. Skiva lök och paprika och bryn tills den blivit mjuk, utan att det tar färg. Lägg i kycklingen igen, tillsätt kryddor och buljong. Låt småkoka under omrörning i cirka fem minuter. Smaka av med salt och eventuellt peppar.
Serveras med varma tortillas, grönsaker och salsa.

Vill man vara lite lat finns färdiga kryddpåsar med fajitas krydda från bland annat Old El Paso.

LYCKA TILL!

Grund receptet är taget
härifrån.


Apelsin, choklad och kaffe i ett, kan det bli bättre?

Har varit på anställningsintervju idag och jag fick jobbet! Så nu är jag super duper, mega, dunder glad. I och för sig bara ett extra jobb men det ska bli så himla roligt. Lite nya utmaningar, ny branch, nya kollegor ja allt!

Känns även som jag är klar med juridikpluggandet (om man nu någonsin kan bli klar!?!), ska bara gå igenom mina anteckningar i morgon och sen är det dags för domedagen.

Nadja! Jag har själv aldrig lagat det men jag ska kolla igenom mina kokböcker och se om jag hittar ett recept som låter smaskigt!

Här kommer receptet på en god kaffe drink, kan det bli bättre än apelsin, choklad och kaffe i ett? Tror inte det!

Café Karlsson
1 glas

2 cl baileys
2 cl cointreau
kaffe
grädde

Gör så här:
Häll allt utom grädden i ett vinglas och rör runt. Floata* därefter grädden på toppen. Garneras med riven choklad på toppen.

* Lättvispad grädde hälls mot en sked så att det lägger sig i ett fint lager uppe på kaffet. Man gör det för att det ska skikta sig. 

Dagens

Jag var i Malmö och såg Sverige premiären av Apassionata i fredags . Riktigt roligt! Är ingen "häst tjej" men kunde ändå inte låta bli att bli fasionerad av alla vackra hästar och allt vad de kunde göra. Har även beställt biljetter till Diggiloo i juli, så nu är första sommarplanen spikad!  

Fast just nu sitter jag och längtar tills det ska bli fredag igen. Tentan kommer vara över, jag och Helena ska fira med att gå till Kaspers och lyssna på live band, dricka nån öl och ta igen allt prat som vi gått miste om på grund av allt pluggande. Längtar!


Dagens
1 glas

vitt vin
fruktsoda

Gör så här:
Byggs (hälls) med lite is i ett vinglas. Garneras med citron.
  


Godmother

Godmother
1 glas

3 cl vodka
1 cl amaretto

Gör så här:
Byggs (hälls) i ett oldfashionedglas med is.  

Plugg och äppelgodis...

Sitter och pluggar, ska snart iväg på möte. Är gotte sugen men har inget hemma så det får bli ett säkert recept från barndomen. 

Äppelgodis

1 äpple
socker
kanel

Gör så här:
Skala äpplet och skär i mindre bitar. Häll på socker och kanel efter smak och rör runt. Färdigt att mumsa i sig! 

Kaptenslöjtnant

Denna cocktail kan även kallas för "B & B". Kärt barn har många namn sägs det ju...

Kaptenslöjtnant
1 glas

2 cl brandy/cognac
2 cl DOM Bénédictine (cognacsbaserad likör med smak av 27 olika örter)

Gör så här:
Röres med is och silas upp i ett kylt cocktailglas. 

Pärlorna och Flygande Jakob

Då var det måndag igen. Har haft en helt underbar helg...! Mina pärlor Sofia och Madde kom i fredags, vi dansade, babblade en massa, åt, drack lite vin, kollade på film och gjorde upp galna planer för framtiden. Riktigt rolig kväll!

På lördagen åkte jag hem till föräldrarna. Vi var på miljögården i Malmö på söndagen så nu drömmer jag bara om Verner Panton lampor, 7:an stolar och elips bord... Fast det får nog vänta tills man slutar vara "kund" hos CSN.
 
Idag har jag varit på föreläsning, fixat här hemma och just nu varvar jag pluggande med tvätt. Snart dags för tenta, sen ska det bli skönt att INTE läsa Svea rikes lagbok på några månader. Jag till och med drömmer om paragrafer och då har det gått för långt...

Här kommer receptet på det vi åt i fredags.

Flygande Jakob
4 port

Ugn 225°

1 grillad kyckling
1 paket bacon
3 dl grädde
1 dl chilisås
1 tsk curry
2 bananer
1 dl salta jordnötter
svartpeppar
ev. salt

Gör så här:
Ta bort skinn och ben från kycklingen och dela den i bitar. Skär baconet i mindre bitar och stek. Lägg i en smord ugnssäker form. Skiva bananer och lägg uppe på köttet. Vispa grädden lätt och blanda i chilisås och kryddor, häll även detta i formen (eftersom grädden är vispad lägger det sig som ett täcke över de andra ingredienserna men "smälter" sedan i ugnen). Grädda i 20 minuter. Jordnötterna ska läggas på efter ca 15 minuter i ugnen. Serveras med ris och en god sallad.


"Kladdkaks akuten"

Nadja, hoppas det inte är försent med receptet än! Ska försöka förklara så noga jag kan. ;-) Hör av dig om jag är otydlig!

Var på "vinterfest" för en månad sen (kallt som sjutton!) och till efterrätt fick vi kladdkaka med vispgrädde. Fem tjejer hade bakat var sin och här kommer min favorit.

Kladdkaka
Ugn 150°

2 ägg
2 ½ dl socker
75 g smör eller margarin 
1 ½ dl mjöl
5 msk kakao
1 ½  tsk vaniljsocker

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst (så det blir "vitt" och fluffigt) . Sikta mjöl, kakao och vaniljsocker i en skål och rör runt så att det blandar sig väl. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Rör runt så att det blandar sig och tillsätt det smälta smöret. Häll smeten i en form (ca 25 cm i diameter). Om du vill vara säker på att kakan släpper från fomen kan du smörja den med lite smör och sen "bröda" formen med skorpmjöl.
Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter (beroende på hur kladdig man vill ha den).

Lycka till!

Herrafton...

Ikväll/i natt är det dags att jobba igen, blanda lite groggar! Ska bli riktigt roligt, har varit herrafton tidigare på kvällen så det kommer nog vara folk där redan när vi börjar. Johan, med tanke på vårt samtal om "sexmästeriet" har jag nu kollat upp vad namnet står för!

"
Sexmästeri är en benämning på ett utskott eller nation på en högskola som fixar fester och sittningar. Ordet kommer av "Sexa" som förr var en "på aftonen förtärd sup med tilltugg" eller "lättare måltid i samband med sällskaplig festlig samvaro". Denna måltid åts alltså kl 6 på kvällen och idag motsvaras detta av sittningar."

Så nu vet vi det!

Gimlet
1 glas

4 cl gin
2 cl Lime cordial
en klyfta lime

Gör så här:
Ingredienserna blandas i rörglas, silas därefter upp i kylt cocktailglas. Garneras med limeklyfta på glasets kant.

Källa: www.ksk.nu

Ledig dag och whisky drink

Ännu en dag med underbart vårväder. Tog sovmorgon, sen har jag puggat och gott på promenad till ICA. Köpte en tia lott. Trodde det skulle vara en turdag. Men efter fyra lotter tog det slut. Brukar aldrig ta ut pengarna utan tar nya lotter istället. Så att chansen att få en stor vinst ökar.. (eller nått!) Nu ska jag strax iväg och träna med Emma. Ska bli skönt att röra lite på sig, var nog en vecka sen jag var där sist... :-)

Godfather
1 glas

3 ck blended scotch
1 cl amaretto

Gör så här:
Byggs (hälls) i ett oldfashionedglas med is.


South Side


Underbart vårväder ute! Sitter och pluggar som en galning så jag hinner gå på en promenad innan kvällskursen börjar. Nu är det bara fyra dagar tills mina älsklingar kommer hit! Längtar efter er!!!

South Side
1 glas

4 cl gin
2 cl citronjuice
2 cl limejuice
fyra stora myntablad
en dash (skvätt) sockerlag

Gör så här:
Skakas och silas upp med "finsil" (så att myntabitar inte kommer med) i kylt cocktailglas.

Underbart!

Steg upp tidigt i morse. Så det känns som om jag har hunnit med jätte mycket fast än klockan bara är 12. Bland annat har familjen och mormor har varit på besök. Förmiddagsfika med kanel tigerkaka blev det. Började baka vid 22.30 igår kväll. Mina grannar måste tro att jag är tokig! :-) Fick två blommor, en chokladkaka och en kasse med mat, vilken lyx! Så nu ska jag lägga mig på soffan, mumsa på godis och läsa en bok. Ikväll blir det inflyttningsfest hos Emma och sen utgång, skojsigt!

Kaffe DOM
1 glas

4 cl DOM Bénédictine (cognacs baserad likör med smak av 27 olika örter)
kaffe
grädde

Gör så här:
Häll allt utom grädden i ett vinglas och rör runt. Floata* därefter grädden på toppen. Garneras med tre kaffebönor.

* Lättvispad grädde hälls mot en sked så att det lägger sig i ett fint lager uppe på kaffet. Man gör det för att det ska skikta sig. 

Jag har aldrig själv provat detta...

Karin skrev för några dagar sedan och undrade om jag hade något recept på rispudding. Jag har själv aldrig ätigt det men började titta igenom mina kokböcker. I boken "Ris och risotto" (ISBN: 91-32-32890-7) hittade jag några olika varianter. Här kommer receptet på den som jag tycker låter godast! I maräng receptet står det dock att man ska använda vinstenspulver. Någon som vet vad detta är? Jag hade nog gjort en "vanlig" maräng istället, det borde fungera lika bra!

Rispudding med marängtäcke
6-8 port

1 ¼ dl vatten
12 dl mjölk
1 ¼ dl vitt långkornigt ris
2-3 remsor citronskal
1 kanelstång
1 vaniljstång delad på mitten
1 ¼ socker
3 msk majsena
4 äggulor

Maräng:
6 äggvitor
½ tsk vinstenspulver
2 ½  dl socker

Gör så här:
Koka upp vatten och 2 ¼ dl mjölk i en stor tjockbottnad kastrull. Tillsätt ris, citronskal, kanel- och vaniljstång, sänk värmen. Låt sjuda under lock i cirka 20 minuter tills riset är mjukt och vätskan har absorberat. Ta bort citronskal, kanel- och vaniljstång. Tillsätt resterande mjölk, koka upp på nytt.
Blanda socker och majsena. Tillsätt lite av den varma risblandningen och rör till en pasta. Blanda pastan i kastrullen med ris. Koka under omrörning tills blandningen tjocknar. Låt koka ytterligare 1 minut, ta sedan kastrullen från värmen och låt svalna.
Vispa äggulorna till en slät smet. Rör ner en stor sked av den varma risblandningen och vispa noga samman. Rör sedan ner äggen i riset. Häll röran i en 3 liters bakform.

Maräng:
Vispa äggvitor och vinstenspulver till ett hårt skum. Tillsätt sockret, 2 msk i taget, och vispa kraftigt efter varje omgång socker. Vispa tills smeten är stel och glansig.
Skeda försiktigt upp marängen över rispuddingen och bred ut den i ett jämnt lager.
Grädda i ugn på 150° i cirka 1 timme, tills marängen har stelnat och är gyllenbrun. Stäng av ugnen, öppna luckan och låt puddingen långsamt svalna i ugnen. Servera puddingen varm, ljumen eller kall.

Starka drinkar på sjön...

Det var ett tag sen jag bloggade, sidan har inte fungerat. Men idag gick det! Mycket har hänt sen sist; fika på stan med Emma, mys- och tv-kväll med Sofia och Polen kryssning. Åkte med sexmästeriet (kåren) till Gdynia. Denna resan var om möjligt ännu tokigare än den förra. 35 partysugna studenter på en färja... Kan det bli bättre!?!

Karin! Jag ska kolla om jag har receptet på det, återkommer senare med svar!

Här kommer receptet på den drink som det beställdes mest av i baren i lördags...


Long Island Ice Tea
1 glas

2 cl vodka
2 cl gin
2 cl ljus rom
2 cl tequila
2 cl cointreau
citronjuice
Coca Cola

Gör så här:
Byggs (hälls) i ett stort isfyllt glas (vanligtvis i ölglas).