Kyckling Fajitas
Här kommer receptet Nadja, du får bli min försökskanin! Du får berätta sen hur det smakade...
Kyckling Fajitas
4 pers
3 msk olja
1 stor lök
1 gul eller röd paprika
¼ tsk mald spiskummin
¼ tsk paprika
¼ tsk cayenne peppar
1 vitlöksklyfta, pressad
¼ tsk oregano
¼ tsk timjan
1 ¼ dl kycklingbuljong (vatten + ¼ buljongtärning)
4 kyckling filéer
Gör så här:
Strimla kycklingen och stek tills den fått fin färg. Lägg åt sidan. Skiva lök och paprika och bryn tills den blivit mjuk, utan att det tar färg. Lägg i kycklingen igen, tillsätt kryddor och buljong. Låt småkoka under omrörning i cirka fem minuter. Smaka av med salt och eventuellt peppar.
Serveras med varma tortillas, grönsaker och salsa.
Vill man vara lite lat finns färdiga kryddpåsar med fajitas krydda från bland annat Old El Paso.
LYCKA TILL!
Grund receptet är taget härifrån.
Apelsin, choklad och kaffe i ett, kan det bli bättre?
Känns även som jag är klar med juridikpluggandet (om man nu någonsin kan bli klar!?!), ska bara gå igenom mina anteckningar i morgon och sen är det dags för domedagen.
Nadja! Jag har själv aldrig lagat det men jag ska kolla igenom mina kokböcker och se om jag hittar ett recept som låter smaskigt!
Här kommer receptet på en god kaffe drink, kan det bli bättre än apelsin, choklad och kaffe i ett? Tror inte det!
Café Karlsson
1 glas
2 cl baileys
2 cl cointreau
kaffe
grädde
Gör så här:
Häll allt utom grädden i ett vinglas och rör runt. Floata* därefter grädden på toppen. Garneras med riven choklad på toppen.
* Lättvispad grädde hälls mot en sked så att det lägger sig i ett fint lager uppe på kaffet. Man gör det för att det ska skikta sig.
Dagens
Fast just nu sitter jag och längtar tills det ska bli fredag igen. Tentan kommer vara över, jag och Helena ska fira med att gå till Kaspers och lyssna på live band, dricka nån öl och ta igen allt prat som vi gått miste om på grund av allt pluggande. Längtar!
Dagens
1 glas
vitt vin
fruktsoda
Gör så här:
Byggs (hälls) med lite is i ett vinglas. Garneras med citron.
Godmother
1 glas
3 cl vodka
1 cl amaretto
Gör så här:
Byggs (hälls) i ett oldfashionedglas med is.
Plugg och äppelgodis...
Äppelgodis
1 äpple
socker
kanel
Gör så här:
Skala äpplet och skär i mindre bitar. Häll på socker och kanel efter smak och rör runt. Färdigt att mumsa i sig!
Kaptenslöjtnant
Kaptenslöjtnant
1 glas
2 cl brandy/cognac
2 cl DOM Bénédictine (cognacsbaserad likör med smak av 27 olika örter)
Gör så här:
Röres med is och silas upp i ett kylt cocktailglas.
Pärlorna och Flygande Jakob
På lördagen åkte jag hem till föräldrarna. Vi var på miljögården i Malmö på söndagen så nu drömmer jag bara om Verner Panton lampor, 7:an stolar och elips bord... Fast det får nog vänta tills man slutar vara "kund" hos CSN.
Idag har jag varit på föreläsning, fixat här hemma och just nu varvar jag pluggande med tvätt. Snart dags för tenta, sen ska det bli skönt att INTE läsa Svea rikes lagbok på några månader. Jag till och med drömmer om paragrafer och då har det gått för långt...
Här kommer receptet på det vi åt i fredags.
Flygande Jakob
4 port
Ugn 225°
1 grillad kyckling
1 paket bacon
3 dl grädde
1 dl chilisås
1 tsk curry
2 bananer
1 dl salta jordnötter
svartpeppar
ev. salt
Gör så här:
"Kladdkaks akuten"
Var på "vinterfest" för en månad sen (kallt som sjutton!) och till efterrätt fick vi kladdkaka med vispgrädde. Fem tjejer hade bakat var sin och här kommer min favorit.
Ugn 150°
2 ägg
2 ½ dl socker
75 g smör eller margarin
1 ½ dl mjöl
5 msk kakao
1 ½ tsk vaniljsocker
Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst (så det blir "vitt" och fluffigt) . Sikta mjöl, kakao och vaniljsocker i en skål och rör runt så att det blandar sig väl. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Rör runt så att det blandar sig och tillsätt det smälta smöret. Häll smeten i en form (ca 25 cm i diameter). Om du vill vara säker på att kakan släpper från fomen kan du smörja den med lite smör och sen "bröda" formen med skorpmjöl.
Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter (beroende på hur kladdig man vill ha den).
Lycka till!
Herrafton...
"Sexmästeri är en benämning på ett utskott eller nation på en högskola som fixar fester och sittningar. Ordet kommer av "Sexa" som förr var en "på aftonen förtärd sup med tilltugg" eller "lättare måltid i samband med sällskaplig festlig samvaro". Denna måltid åts alltså kl 6 på kvällen och idag motsvaras detta av sittningar."
Så nu vet vi det!
Gimlet
1 glas
4 cl gin
2 cl Lime cordial
en klyfta lime
Gör så här:
Ingredienserna blandas i rörglas, silas därefter upp i kylt cocktailglas. Garneras med limeklyfta på glasets kant.
Källa: www.ksk.nu
Ledig dag och whisky drink
Godfather
1 glas
3 ck blended scotch
1 cl amaretto
Gör så här:
Byggs (hälls) i ett oldfashionedglas med is.
South Side
South Side
1 glas
4 cl gin
2 cl citronjuice
2 cl limejuice
fyra stora myntablad
en dash (skvätt) sockerlag
Gör så här:
Underbart!
Kaffe DOM
1 glas
4 cl DOM Bénédictine (cognacs baserad likör med smak av 27 olika örter)
kaffe
grädde
Gör så här:
Häll allt utom grädden i ett vinglas och rör runt. Floata* därefter grädden på toppen. Garneras med tre kaffebönor.
* Lättvispad grädde hälls mot en sked så att det lägger sig i ett fint lager uppe på kaffet. Man gör det för att det ska skikta sig.
Jag har aldrig själv provat detta...
Rispudding med marängtäcke
6-8 port
1 ¼ dl vatten
12 dl mjölk
1 ¼ dl vitt långkornigt ris
2-3 remsor citronskal
1 kanelstång
1 vaniljstång delad på mitten
1 ¼ socker
3 msk majsena
4 äggulor
Maräng:
6 äggvitor
½ tsk vinstenspulver
2 ½ dl socker
Gör så här:
Koka upp vatten och 2 ¼ dl mjölk i en stor tjockbottnad kastrull. Tillsätt ris, citronskal, kanel- och vaniljstång, sänk värmen. Låt sjuda under lock i cirka 20 minuter tills riset är mjukt och vätskan har absorberat. Ta bort citronskal, kanel- och vaniljstång. Tillsätt resterande mjölk, koka upp på nytt.
Blanda socker och majsena. Tillsätt lite av den varma risblandningen och rör till en pasta. Blanda pastan i kastrullen med ris. Koka under omrörning tills blandningen tjocknar. Låt koka ytterligare 1 minut, ta sedan kastrullen från värmen och låt svalna.
Vispa äggulorna till en slät smet. Rör ner en stor sked av den varma risblandningen och vispa noga samman. Rör sedan ner äggen i riset. Häll röran i en 3 liters bakform.
Maräng:
Vispa äggvitor och vinstenspulver till ett hårt skum. Tillsätt sockret, 2 msk i taget, och vispa kraftigt efter varje omgång socker. Vispa tills smeten är stel och glansig.
Skeda försiktigt upp marängen över rispuddingen och bred ut den i ett jämnt lager.
Grädda i ugn på 150° i cirka 1 timme, tills marängen har stelnat och är gyllenbrun. Stäng av ugnen, öppna luckan och låt puddingen långsamt svalna i ugnen. Servera puddingen varm, ljumen eller kall.
Starka drinkar på sjön...
Karin! Jag ska kolla om jag har receptet på det, återkommer senare med svar!
Här kommer receptet på den drink som det beställdes mest av i baren i lördags...
Long Island Ice Tea
1 glas
2 cl vodka
2 cl gin
2 cl ljus rom
2 cl tequila
2 cl cointreau
citronjuice
Coca Cola
Gör så här:
Byggs (hälls) i ett stort isfyllt glas (vanligtvis i ölglas).