Makaronipudding

Detta är mitt favorit recept på makaronipudding. Servera gärna med rivna morötter så blir det smaskens!

Makaronipudding
4 port.

4 dl makaroner
1 packet bacon
1 lök
3 ägg
6 dl mjölk
salt och peppar
ost


Gör så här:

Stek bacon och hackad lök. Koka makaronerna i 3-4 minuter (halva koktiden) i lättsaltat vatten. Blanda ägg och mjölk, smaksätt med salt och grovmalen svartpeppar. Blanda makaroner, bacon och lök och lägg i ugnsfast form. Häll över äggblandningen och till sist riven ost. Gratinera i ca 40 minuter 225 grader.


Apelsinsås

Apelsinsås                             

1 apelsin
1 dl socker
3 dl vatten
0,5 g potatismjöl 

Gör så här:

Riv ner skalet i en kastrull, häll på vatten och socker och låt det sjuda i 10 min, låt svalna. Blanda saften från apelsinerna och potatismjölet och häll i det som en redning i sockerlagen, sjud upp. Låt svalna!
 

Chokladkolasås

Chokladkolasås 

6 dl vispgrädde
1½ dl socker
½ dl sirap
3 msk kakao
3 tsk vaniljsocker 


Gör så här:
Blanda allt utom kakaon i en tjockbottnad kastrull. Sikta i kakaon och blanda. Låt sjuda under vispning tills den blir lagom tjock och simmig.


Mjuk chokladkaka med glasyr

Satt på jobbet igår och bläddrade igenom en gamal veckotidning. Hittade detta receptet på en mjuk chokladkaka med chokladglasyr, den såg sååå god ut! Här kommer receptet:

Mjuk chokladkaka med glasyr
ca 28 st rutor

300 g smör
4 ½ dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ½ dl kakao
2 msk vaniljsocker

Glasyr:
2 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
2 dl socker
150 g mörk blockchoklad
100 g smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en liten långpanna (25 x 35 cm).
Kakan: Smält smör i en kastrull, ta från värmen. Rör ner socker och ägg. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta sedan ner i smeten. Rör den slät. Bred ut smeten i ett jämt lager i formen. Grädda i 15-18 minuter.
Glasyren: Blanda alla ingredienser förutom smör i en kastrull. Låt koka 15 minuter till smeten tjocknar, rör om då och då. Ta kastrullen från värmen och rör ner smör klickvis. Bred ut kolasmeten över kakan, ställ den kallt för att stelna. Skär upp kakan i rutor. Servera med grädde och gärna rostad flagad mandel.

Kycklinggratäng

Kycklinggratäng
4 port.

1 grillad eller stekt kyckling

75 g bacon

1 tsk körvel

2 dl riven ost

2 dl vispgrädde

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Bena ur kycklingen och skär köttet i mindre bitar. Klipp baconet i strimlor direkt ner i varm stekpanna. Stek baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Varva kyckling, bacon, körvel och hälften av osten i en ugnsäker form. Häll på grädden. Strö över resten av osten. Gratinera i ugnen i 15 minuter.
Servera med ris, sallad och bröd.
 

Vintersallad med rotfrukter och nötter

Ett gott recept som jag fick av mamma för några veckor sedan. Salladen är vintrig med smak av morötter, citron och nötter. På toppen ska man garnera med granatäppelkärnor – som blinkande stjärnor.


Vintersallad med rotfrukter och nötter
6-8 port.

1 ask rucolasallad ca 100 g

2-3 morötter

1-2 palsternackor

1 rödlök

1 stort granatäpple

100 g hasselnötter
2 msk solroskärnor

150 g fetaost smulad eller tärnad

 

Dressing:

2 msk olja

1 msk pressad citronsaft

½ tsk salt

1 krm svartpeppar


Gör så här:

Skölj och torka salladen, skär den grovt. Skala rotfrukterna (morötter och palsternackor) och skär strimlor/skivor med hjälp av osthyvel eller potatisskalare. Förväll skivorna i lättsaltat kokande vatten ca ½ minut. Skala och skiva rödlöken tunt. Skär granatäpplet i 4 klyftor, se till så att de vita hinnorna inte kommer med. Rosta nötterna och solroskärnorna i en het torr stekpanna. Blanda samtliga ingredienser på ett generöst fat eller i en skål. Rör samman dressingen och slå den över. Gärna med lite kryddgrönt.


Daiquiri

Daiquiri
1 glas

4 cl ljus rom
4 cl limejuice
2 cl sockerlag

Gör så här:
Ingresienserna skakas och silas upp i ett kylt cocktailglas. Garneras med limeklyfta.

Sidecar

Sidecar
1 glas

2 cl cognac
2 cl cointreau
2 cl citronjuice

Gör så här:
Ingredienserna skakas och silas upp i ett kylt cocktailglas. Garneras med citornskal.

Parfait

Parfait
Ca 8 port.

4 st äggulor                                              

65 g socker

4 dl vispgrädde


Olika smaksättningar:

1 påse saffran

2 dl lingon

3 dl svarta vinbär

1 ½ dl hjortronsyllt

1 ½ dl riven choklad

2 msk vaniljsocker

½ l färska el. frysta bär (mixade)


Gör så här:

Vispa gulorna och sockret pösigt i vattenbad. Vispa den sedan kall. Vispa grädden. Blanda i smakämnet och tillsätt grädden. Häll blandningen i en eller flera formar, plasta och frys i minst 2 timmar.

Bananmousse

Bananmousse
Ca 4 pers.

3 st gelantinblad
4 st bananer
½ citron, pressad
2 st ägg
1 dl socker
75 g mörk choklad
3 dl grädde

Gör så här: 

Blötlägg gelantinet i kallt vatten. Mosa bananerna och häll citronsaften över. Dela äggen och lägg gula och vita separat. Vispa gulor och socker pösigt och rör ner bananmoset och finhackad choklad. Vispa grädden och vitor var för sig. Smält gelantinet och häll det i blandningen och rör om. Blanda ner grädde och vitorna. Låt stelna i ca 3 timmar i kylen. Servera gärna med nötter.


Första inlägget

Välkommen till min nya blogg!