Makaronipudding
Makaronipudding
4 port.
4 dl makaroner
1 packet bacon
1 lök
3 ägg
6 dl mjölk
salt och peppar
ost
Gör så här:
Stek bacon och hackad lök. Koka makaronerna i 3-4 minuter (halva koktiden) i lättsaltat vatten. Blanda ägg och mjölk, smaksätt med salt och grovmalen svartpeppar. Blanda makaroner, bacon och lök och lägg i ugnsfast form. Häll över äggblandningen och till sist riven ost. Gratinera i ca 40 minuter 225 grader.
Apelsinsås
1 apelsin
1 dl socker
3 dl vatten
0,5 g potatismjöl
Gör så här:
Riv ner skalet i en kastrull, häll på vatten och socker och låt det sjuda i 10 min, låt svalna. Blanda saften från apelsinerna och potatismjölet och häll i det som en redning i sockerlagen, sjud upp. Låt svalna!
Chokladkolasås
6 dl vispgrädde
1½ dl socker
½ dl sirap
3 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda allt utom kakaon i en tjockbottnad kastrull. Sikta i kakaon och blanda. Låt sjuda under vispning tills den blir lagom tjock och simmig.
Mjuk chokladkaka med glasyr
Mjuk chokladkaka med glasyr
ca 28 st rutor
300 g smör
4 ½ dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ½ dl kakao
2 msk vaniljsocker
Glasyr:
2 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
2 dl socker
150 g mörk blockchoklad
100 g smör
Gör så här:
Kakan: Smält smör i en kastrull, ta från värmen. Rör ner socker och ägg. Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta sedan ner i smeten. Rör den slät. Bred ut smeten i ett jämt lager i formen. Grädda i 15-18 minuter.
Glasyren: Blanda alla ingredienser förutom smör i en kastrull. Låt koka 15 minuter till smeten tjocknar, rör om då och då. Ta kastrullen från värmen och rör ner smör klickvis. Bred ut kolasmeten över kakan, ställ den kallt för att stelna. Skär upp kakan i rutor. Servera med grädde och gärna rostad flagad mandel.
Kycklinggratäng
Kycklinggratäng
4 port.
1 grillad eller stekt kyckling
75 g bacon
1 tsk körvel
2 dl riven ost
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Servera med ris, sallad och bröd.
Vintersallad med rotfrukter och nötter
Vintersallad med rotfrukter och nötter
6-8 port.
1 ask rucolasallad ca 100 g
2-3 morötter
1-2 palsternackor
1 rödlök
1 stort granatäpple
100 g hasselnötter
2 msk solroskärnor
150 g fetaost smulad eller tärnad
Dressing:
2 msk olja
1 msk pressad citronsaft
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Skölj och torka salladen, skär den grovt. Skala rotfrukterna (morötter och palsternackor) och skär strimlor/skivor med hjälp av osthyvel eller potatisskalare. Förväll skivorna i lättsaltat kokande vatten ca ½ minut. Skala och skiva rödlöken tunt. Skär granatäpplet i 4 klyftor, se till så att de vita hinnorna inte kommer med. Rosta nötterna och solroskärnorna i en het torr stekpanna. Blanda samtliga ingredienser på ett generöst fat eller i en skål. Rör samman dressingen och slå den över. Gärna med lite kryddgrönt.
Daiquiri
1 glas
4 cl ljus rom
4 cl limejuice
2 cl sockerlag
Gör så här:
Sidecar
1 glas
2 cl cognac
2 cl cointreau
2 cl citronjuice
Gör så här:
Parfait
Ca 8 port.
4 st äggulor
65 g socker
4 dl vispgrädde
Olika smaksättningar:
1 påse saffran
2 dl lingon
3 dl svarta vinbär
1 ½ dl hjortronsyllt
1 ½ dl riven choklad
2 msk vaniljsocker
½ l färska el. frysta bär (mixade)
Gör så här:
Bananmousse
Ca 4 pers.
3 st gelantinblad
4 st bananer
½ citron, pressad
2 st ägg
1 dl socker
75 g mörk choklad
3 dl grädde
Gör så här:
Blötlägg gelantinet i kallt vatten. Mosa bananerna och häll citronsaften över. Dela äggen och lägg gula och vita separat. Vispa gulor och socker pösigt och rör ner bananmoset och finhackad choklad. Vispa grädden och vitor var för sig. Smält gelantinet och häll det i blandningen och rör om. Blanda ner grädde och vitorna. Låt stelna i ca 3 timmar i kylen. Servera gärna med nötter.
Första inlägget
Välkommen till min nya blogg!